Εισαγωγή





Το σύστημα βιβλιοθήκης COZY δημιουργήθηκε με σκοπό να “γεννηθεί” ένα σύστημα απλό, οικονομικό, πρακτικό, οικολογικό και μοντέρνο. 

Το ζητούμενο ήταν να επιτευχθεί η μέγιστη δυνατή ευελιξία μέσα από ένα σχήμα που επιτρέπει πολλούς συνδυασμούς, ανάλογα με τη χρήση και το χώρο που τοποθετείται, καθώς και τις προτιμήσεις του χρήστη. 

Η δημιουργική και καλλιτεχνική αναζήτηση ιδεών, οδήγησε σε μια σύλληψη που βασίζεται στην οικογένεια ραφιών-βιβλιοστατών, των οποίων το περίγραμμα “υπονοεί” την ύπαρξη βιβλίων, κάνοντας το σύνολο της σύνθεσης, κατάλληλο να φιλοξενήσει βιβλία οποιουδήποτε μεγέθους. Με αυτόν τον τρόπο, το κάθε βιβλίο μοιάζει να είναι “προορισμένο” για μια θέση πάνω στο COZY. Ακόμα κι όταν διαβάζουμε ένα από αυτά, το COZY προδίδει την απουσία του. Παράλληλα, προκαλείται ένα αίσθημα εμπιστοσύνης στον παρατηρητή, χάρη στην ψευδαίσθηση μιας “έμπειρης” βιβλιοθήκης, αφού δείχνει να έχει “παρελθόν” από την πρώτη στιγμή της αγοράς της.     

Τα σχήματα προέρχονται από μια απλή, βασική, γεωμετρική μορφή ορθογωνίου τραπεζίου (κλίση: 1°), με στρογγυλεμένες ακμές. Η διάφορες εσοχές-εξοχές που δημιουργούνται σε μία ή περισσότερες πλευρές του κάθε αντικειμένου, επιτρέπουν στον καθένα να απελευθερώσει τη δημιουργικότητά του και να συνδυάσει τα κομμάτια όπως επιθυμεί.  

Το σύστημα βιβλιοθήκης COZY, αποτελείται από 5 κομμάτια διαφορετικών σχεδίων και χρωμάτων, τα οποία μπορούν να επαναληφθούν πάνω στον τοίχο όπου αναρτώνται. Η ανάρτηση γίνεται με την βοήθεια ειδικών εξαρτημάτων, τα οποία “κουμπώνουν” μεταξύ του τοίχου και των μονάδων. 

Τα υλικά κατασκευής του επίπλου που προτείνονται, είναι Α. προϊόντα πολυμερούς οικολογικού υλικού ή επικολλητού, Β. ξυλόφυλλα (καμπυλωτό κόντρα-πλακέ). 

Η εργασία έχει βραβευθεί από την Επιτροπή Πτυχιακών Εργασιών του τμήματος Σχεδιασμού και Τεχνολογίας Ξύλου και Επίπλου του ΤΕΙ Λάρισας – Παράρτημα Καρδίτσας.   




0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου